SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, May 25, 2015

Park ruža

Ruže na sce strane
U i oko Portlanda se ima mnogo toga šta vidjeti samo čovjek treba imati vremena i dobre volje. Za subotu sam planirao obilazak nekoliko interesentnih dijelova grada ali na kraju stigoh samo do parka ruža koji se smjestio u južnom dijelu Washington parka, onom najbližem gradu. Washington park je velika zelena porvšina, koja s još dva parka s kojima je povezan, čini oazu mira u ovom inače, čini mi se, mirnom gradu. Vrijeme nije surađivalo pa nas umjesto sunčanog dana dočeka oblačno nebo koje je prijetilo kišom.

Prekrasna priroda odmah prije ulaska u park
Iako vrijeme nije bilo najbolje, park je bio pun posjetilaca. Očigledno je da građani Portlanda i turisti vole prirodu jer im oblačno nebo nije smetalo.

International Rose Test Garden, kako mu je službeno ime, se prostire na površini od 18 hiljada kvadratnih metara i sadrži oko 7 hiljada sadnice ruža. Ima tu oko 550 različitih sorti tog lijepog bodljikavog cvijeća koje, kada je u punom cvatu, pruža pravo zadovoljstvu oku ljubiteljima prirode i zelenila. Moja posjeta Portlandu je pala u predsezonu kada mnoge vrste tek počinju da pupaju. 

Pokušao sam da okom kamere uhvatim nešto od te ljepote ali su slike u stvarnosti mnogo ljepše. Ako me put slučajno dovede u Portland u doba pune sezone cvata ruža, svakako ću u park svratiti ponovo jer je lako dostupan. Do njega vozi tramvaj a tokom vikenda i gradski autobusi.

Inače, dio parka koji smo obišli je zaista prekrasan, sa starim drvećem koje zahvata njegove velike površine. U parku se nalaze i mnogi drugi sadržaji koje vrijedi posjetiti. Za Japanski vrt, koji se nalazi u neposrednoj blizini parka ruža i koji je proglašen za najljepši Japanski vrt u USA, nismo imali vremena. Morali smo stići u posjetu dragim prijateljima a prije toga smo planirali svratiti u specijaliziranu Nike trgovinu, prije obilaska Nike kampusa.

Dok smo se vozili ka našem slijedećem odredištu, posmatrao sam okolinu koja odmara oči zbog mnogo zelenila kojeg je cijeli Oregon prepun zbog klime karaterizirane blagim temeraturama i čestim kišama. I okolina Pittsburgha je prepuna zelenila ali je ovo oko Portlanda bujnije, i čini mi se, svježije. Ima u ovoj Americi puno ljepote samo je mnogi od nas ne vide zbog razloga zbog kojih smo u nju stigli.













Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Nada said...


Mogu misliti kakvo je zadovoljstvo naci se u tako velikom ruzicnjaku. Zbilja je steta sto nije bilo suncano jer mirisi su tada puno intenzivniji. Kvart u kojem zivim pun je cvijeca, a posebno ruza. Od grmolikih, preko stablasica do penjacica, bijelih , roza, zutih, cak i narandzastih. Mene posebno odusevljava vrsta poznata pod imenom Abraham Darby, ovdje poznatija kao Engleska ruza. Odusevljava me punoca cvjeta, njezni bijeli obruc unutar koga su se smjestile latice roza boje- zbilja je romanticna.
Razlog mome javljanju, medjutim , nisu ruze, nego zelja da pohvalim blog. Zadnjih mjeseci je dobio na kvaliteti zbog priloga g. Matosevica, g. Mujagica, "tvoga" Izeta i "moga" Sace.
Zensku ligu si oduvjek imao jaku ( ma kako to neskromno zvucalo ), a sada ponovo imas i musku.
Lijepi pozdrav, Nada

Monday, 25 May, 2015  

Post a Comment

<< Home