SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, September 22, 2014

Treća slika...

Od Aprila mjeseca mlađi sin radi za svoju američku firmu, iz Sarajeva. Povremeno na 15 dana putuje službeno u Ameriku. Jedna drugarica iz Sarajeva, koja je s njim radila i u Sarajevu u istoj firmi im je ponudila stan. Ona u Americi sa porodicom radi i dalje za istu firmu? Frane treba  da plaća samo režije dok u međuvremenu ne kupi stan.


Unuk je često s nama, mama mu ne radi pa se puno družimo u šetnjama i igraonicama. Obzirom da brzo raste, trebalo je kupiti nove tene. Ja sam slučajno ugledala u izlogu jedne u sivo-crvenoj boji koje bi mu se dobro slagala s garderobom. Broj je bio odličan i odmah smo ih obukli.


Dolazeći kući grupa susjeda pred zgradom je odmah reagovala pitanjem "je li to dedo kupio tene sa šahovnicom?" On još od prije rata ima plac i vikendicu kod Stona i dole je dobar dio vremena. Svi su se nasmijali, vjerujući da je "potrefio pitanje". Rekla sam samo da nemam pojma šta me pita, jer ne znam sta mu je šahovnica." Nakon nekoliko dana Franina kolegica Snježana mu je kupila zelene tene na poklon. 
Opet ista grupa ugledavši zelene tene  sa komentarom "e, evo kupila i nana tene, nek se zna ko je šef"
Rekla sam samo "blago vama kad sve znate o ljudima i ljudskim shvatanjima, životima, svjetonazorima i sta sve ne???Ć

Sutradan sam ih vidjela pred zgradom i obukla Dorijanu na jednu nogu zelenu a drugu sivo crvenu tenu i stala pred njih. Oni su me gledali bez riječi. A i ja uporno stojim bez riječi i nakon izvjesnog vremena im samo kažem "dok se vratim ima da riješite ovaj rebus i da mi ga date napismeno" 


Pretpostavljam da su mislili da sam luda.


I to su slike Bosne. Mogla bih danima i satima iznositi pamet i dobrotu i glupost i zločestost Bosne.


Pozdrav Saima

Labels:

2 Comments:

Anonymous Nataša said...

Priča iz života, koja jako, jako puno kaže.
I prethodna priča je bila divna.
Bravo Saima! Baš si me obradovala.
Pozdrav, Nataša

Monday, 22 September, 2014  
Anonymous Anonymous said...

A ovo vec lici na H-M koaliciju. Steta sto dijete nema mogucnosti da obuce 3 patike pa da bude "mirna" Bosna.

Pozdrav

Nera



Friday, 26 September, 2014  

Post a Comment

<< Home